ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
    • ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΩΡΑΡΙΟ
    • ΣΥΛΛΟΓΕΣ
    • ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
    • ΕΚΔΟΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
    • ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗΣ
    • ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ - ΒΙΒΛΙΟΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ & ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ
    • ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ WF
    • Φ.Ε.Κ.
    • AMEA
  • ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
    • 0PAC
    • ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πλουμιστά παραμύθια - Ιστορίες της Βροχής


Μια ξεχωριστή δράση για του μικρούς αναγνώστες, με τίτλο «Πλουμιστά παραμύθια – ιστορίες της βροχής» πραγματοποιήθηκε στην Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.

Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στις ιστορίες της βροχής, τιμής ένεκεν στο φθινόπωρο και τα πρωτοβρόχια του! Αντλήσαμε υλικό από την ελληνική μυθολογία, τη νεότερη προφορική παράδοση, αλλά και την επώνυμη λογοτεχνία.
Από τα πιθάρια των Πλουμιστών Παραμυθιών ψάξαμε και βγάλαμε σχετικές ιστορίες, που να λένε για βροχή. Μικροί και μεγάλοι, είτε καθισμένοι - από τις θέσεις τους, είτε όρθιοι - στη «σκηνή» έλαβαν ρόλους και συμμετείχαν με επιτόπια δραματοποίηση και άμεση διάδραση στα όσα η αφηγήτρια ιστορούσε. Τα ηχοτοπία του μουσικού συνόδευαν τις ιστορίες και μας ταξίδεψαν στους μακρινούς εκείνους τόπους του παραμυθιού, όπου όλα μπορούν να συμβούν - ακόμα κι ένα μικρό σύννεφο να ερωτευτεί μια περιβολάρισσα και να βρέξει τον έρωτά του για να τη σώσει!

Η παράσταση ολοκληρώθηκε από ένα εικαστικό εργαστήρι με ανακυκλώσιμα υλικά: κάθε παιδί δημιούργησε το δικό του φανταστικό σύννεφο και τη μαγική βροχή που ρίχνει! Ραντεβού την επόμενη φορά, με καινούργια θεματική!

Ευχαριστούμε θερμά την καλλιτεχνική ομάδα «Πλουμιστά Παραμύθια» την Ευαγγελία Ορφανουδάκη και Αλέκο Φανουράκη, για την επιμέλεια και υπέροχη αφήγηση και την μουσική επένδυση της παράστασης αντίστοιχα.

Τα «Πλουμιστά Παραμύθια» είναι μία καλλιτεχνική ομάδα αποτελούμενη από μία αφηγήτρια και έναν κάθε φορά μουσικό επί σκηνής. Μαζί επιμελούνται και παρουσιάζουν μουσικοαφηγηματικες παραστάσεις, με διαφορετική και στοχευμένη κάθε φορά θεματική.

Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Δημιουργικές διαδρομές"

Με μια φωτιά στη μέση και πολλές ιστορίες στο τέλος...  έτσι ήταν η τελευταία μας συνάντηση, την Δευτέρα 29 Αυγούστου με το εργαστήριο «Δημιουργικές διαδρομές», στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2022…  και την απολαύσαμε όλοι!
 
Αφήσαμε τη φαντασία μας να καλπάσει, ανεβήκαμε νοητά στο βουνό και τρεις φωτιές μας έδωσαν έμπνευση για να φέρουμε στην παρέα μας πυροσβεστικά αεροπλάνα, δράκους, εξωγήινους και ό,τι άλλο δεν ορίζει την πραγματικότητά μας.
Γίναμε μέλη ομάδας και συνεργαστήκαμε, φτιάξαμε εικόνες που αφηγούνται και εκφραστήκαμε ελεύθερα χωρίς περιορισμούς.
Ο κεντρικός πυρήνας ήταν το βιβλίο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ενώ με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών  Μαρίας και Ανδριανής Καραγιάννη οι μικροί φίλοι της Βιβλιοθήκης που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία:
· να καλλιεργήσουν  τον δημιουργικό τρόπο σκέψης τους,
· να αναπτύξουν την ευρηματικότητά τους,
· να αναπτύξουν τη φαντασία τους και
· να εξασκηθούν στη σύνθεση μιας ιστορίας.
 
Αδημονούμε για την επόμενη φορά που θα βρεθούμε ξανά όλοι μαζί και θα εκφράσουμε χωρίς όρια σκέψεις και συναισθήματα!
 
Ευχαριστούμε  θερμά  τις  εμψυχώτριες  Μαρία  Καραγιάννη,  εκπαιδευτικό - συγγραφέα και  Ανδριανή  Καραγιάννη, εκπαιδευτικό,  καθώς  και  τις  εθελόντριες  Μαίρη  Μοναχού,  Γιασεμή  Παπαδογιάννη  και Σταυρούλα  Τζώτζη,  για την πραγματοποίηση της δράσης.
 
«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου


Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Διαδρομές στην Άπω Ανατολή" 

​Μια ακόμα δημιουργική δράση με τίτλο «Διαδρομές στην Άπω Ανατολή» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26  Αυγούστου, στο  πλαίσιο  της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2022, που είχε στόχο τα παιδιά:

· να εξοικειωθούν  με τη δημιουργία ποιήματος
· να καλλιεργήσουν τον δημιουργικό τρόπο σκέψης τους
· να αναπτύξουν την φαντασία τους
 
Η δράση ξεκίνησε διαβάζοντας το ποίημα «Τσιριτρί Τσιριτρό», από το βιβλίο τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα, μαθαίνοντας την τέχνη του Χαϊκού και στην συνέχεια προσπάθησαν να γίνουν και αυτά ποιητές!
Διάλεξαν λέξεις από ένα πουγκί και ξεκίνησαν να γράφουν το δικό τους Χαϊκού, που είχε για κεντρικό θέμα τη λέξη σπουργίτης / σπουργίτια, συνθέτοντας τα δικά τους τρίστιχα    ποιήματα.
Το αποτέλεσμα;  Εντυπωσιακό!
Όλα τα ποιήματα που εμπνεύστηκαν τα παιδιά διαβάστηκαν,  μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν με συνοδεία κιθάρας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι τα παιδιά αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή δημιουργικότητας και φαντασίας.
Το ταξίδι στην Άπω Ανατολή ολοκληρώθηκε με την κατασκευή οριγκάμι.

Ευχαριστούμε  θερμά την εμψυχώτρια Αμάντα Γεραρχάκη, αφηγήτρια παραμυθιών και τον μουσικό Μιχάλη Βόλακα, καθώς επίσης τις εθελόντριες Μαίρη  Μοναχού, Γιασεμή  Παπαδογιάννη  και  Σταυρούλα  Τζώτζη,  για την πραγματοποίηση της δράσης.
 
«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Φωτεινές διαδρομές" 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτως χρόνου και εποχής; 

Μα ποιος άλλος από το να βρεθούμε από κοντά, να αγκαλιαστούμε, να φιληθούμε, να ανταλλάξουμε κουβέντες βλέμματα και χειρονομίες. Ωστόσο, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, ποιες άλλες μορφές επικοινωνίας εφηύραν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα;

Αυτό ήταν το θέμα του εργαστηρίου «Φωτεινές Διαδρομές» που υλοποιήθηκε με εξαιρετική  επιτυχία  την Τετάρτη  24  Αυγούστου, στο  πλαίσιο  της  Καλοκαιρινής Εκστρατείας  2022 και είχε στόχο:

· να μάθουν τα παιδιά για τους τρόπους επικοινωνίας σήμερα και παλιά
· να μάθουν να διαβάζουν έναν πίνακα διπλής εισόδου
· να εργαστούν ομαδικά και να διασκεδάσουν

Αρχικά με τα παιδιά στη βιβλιοθήκη μιλήσαμε για τις βραχογραφίες, τις φρυκτωρίες, τους δρομείς, τα ταχυδρομικά περιστέρια, αλλά και τα βιβλία, το τηλέφωνο, το διαδίκτυο και τους δορυφόρους.
Αναρωτηθήκαμε μάλιστα πώς ακριβώς μπορεί να δούλευε το σύστημα το φρυκτωριών και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε όχι με φωτιά και βίγλες αλλά με χαρτιά και μανταλάκια τη μεταφορά των δικών μας μηνυμάτων και τα πήγαμε υπέροχα. Και αν κάπου στην πορεία κάποιες φορές χάθηκε το μήνυμα στη διαδρομή, απολαύσαμε αυτό το παιχνίδι επικοινωνίας και αντιληφθήκαμε την αξία της.
 
Ευχαριστούμε  θερμά  την  εμψυχώτρια Σοφία  Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγό και τις εθελόντριες Μαίρη  Μοναχού,  Γιασεμή  Παπαδογιάννη  και  Σταυρούλα  Τζώτζη, για την πραγματοποίηση της δράσης.
 
«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Διαδρομές προς το σπίτι"

​Διαδρομές προς το σπίτι: Τα παιδιά έφυγαν από το αστικό περιβάλλον που κατοικούσαν για να ζήσουν μια περιπέτεια στα «Ψηλά Βουνά» μέσα σε οχτώ καλύβες χωρίς ανέσεις και πολυτέλειες. Πώς είναι άραγε να ζει κανείς χωρίς κουζίνα, μπάνιο ή ακόμα και χωρίς internet;
Διαδρομές από το σπίτι: Τι γίνεται όταν αυτό που θεωρούμε ως το «σπίτι» μας χάνεται εξαιτίας κάποιας φυσικής ή ανθρώπινης καταστροφής; Τι παίρνουμε μαζί μας φεύγοντας από  αυτό; 
Σπίτι δεν είναι μόνο οι τοίχοι αλλά και «η ασφάλεια, η αγάπη, η ζεστασιά, η οικογένεια, οι φίλοι» όπως είπαν τα παιδιά.
Κάπως έτσι, όπου κι αν βρεθούμε, το σπίτι μας  το κουβαλάμε πάντα μαζί μας…  όπως η χελώνα ή το σαλιγκάρι.
Ίσως γι’ αυτό μια νέα τάση στην αρχιτεκτονική είναι τα μικρά, ευέλικτα σπίτια, από υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με    ενεργειακή αυτάρκεια που «στήνονται» και μετακινούνται εύκολα.
Ανάμεσα τους δύο αυτούς άξονες κινούμενοι και ξεκινώντας από το κείμενο του Ζαχαρία Παπαντωνίου είδαμε σπίτια σε όλον τον κόσμο από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Κλείσαμε τα μάτια και φανταστήκαμε το δικό μας ιδανικό σπίτι. Μικροί και μεγάλοι φτιάξαμε το δικό του ξεχωριστό σπίτι ο καθένας και η καθεμιά. Σπίτια από γυαλί ή χρυσάφι. Δεντρόσπιτα  ή πολυτελείς επαύλεις. Σπίτια κοντά στη θάλασσα, στο βουνό, κάτω από τη γη, μέσα στο νερό, ακόμη και πάνω στα σύννεφα.   Κι ενώ νομίζαμε πώς όλα αυτά υπήρχαν μόνο στη φαντασία μας, είδαμε σπίτια που δε θα φανταζόμαστε καν πως υπάρχουν.
Στο τέλος φτιάξαμε τη δική μας πόλη. Γίναμε πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, οικοδόμοι  και διακοσμητές.   Ο στόχος  μας δεν ήταν να φτιάξουμε την ιδανική πόλη αλλά να πειραματιστούμε με τα υλικά και τη δυναμική τους και να διασκεδάσουμε.

Ευχαριστούμε θερμά τις εμψυχώτριες:  Ελευθερία Καλούδη,  εκπαιδευτικό και Μπετεινάκη Ελένη, εκπαιδευτικό-συγγραφέα καθώς και τις εθελόντριες:  Μαίρη  Μοναχού, Γιασεμή  Παπαδογιάννη και Σταυρούλα  Τζώτζη, για την πραγματοποίηση της δράσης.
 
«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»…συνεχίζονται!  
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου


Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Φτερωτές διαδρομές"


Το Εργαστήριο «Φτερωτές Διαδρομές» υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την Δευτέρα  8  Αυγούστου, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2022, που πραγματοποιείται στον χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.

Με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού - εμψυχώτριας  Μαρίας Δρανδάκη, όλοι, μικροί και μεγάλοι φίλοι της Βιβλιοθήκης, εθελοντές και προσωπικό, γεμάτοι χαρά και ενθουσιασμό μαζευτήκαμε και ανοίξαμε τα φτερά μας, γίναμε αποδημητικά πουλιά και ταξιδέψαμε για τις ζεστές χώρες. Κάναμε ενδιάμεσες στάσεις σε υγρότοπους, γνωρίσαμε κι άλλους φίλους εκεί και μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε για να τους προστατεύουμε.
Έπειτα, ενωμένοι συνεχίσαμε το ταξίδι μας.  Στους καινούργιους τόπους βρήκαμε πού θα χτίσουμε τις φωλιές μας και ξεκινήσαμε τη δουλειά.  Γεννήσαμε τα αυγά μας, ταΐσαμε τα μικρά μας και κάπως έτσι έφτασε ο καιρός που θα γυρνούσαμε πίσω από εκεί από όπου ξεκινήσαμε.

Μέσα από τις «Φτερωτές Διαδρομές», μέσα από αφήγηση, θεατρικά δρώμενα, βιβλία και κατασκευές τα παιδιά έμαθαν τα είδη των πουλιών, τα ταξίδια τους, τις φωλιές τους, τους τρόπους ώστε να προστατεύουν το φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και παραλληλίσαν τα αποδημητικά πουλιά με τους πρόσφυγες της σημερινής εποχής και τα άλαλα φλαμίνγκο με τη διαφορετικότητα των άλαλων ανθρώπων. 

Ήταν μια υπέροχη και ενδιαφέρουσα διαδρομή που συνδύαζε παιχνίδι, μάθηση και    διασκέδαση! 
 
 
Ευχαριστούμε θερμά την εμψυχώτρια:  Μαρία Δρανδάκη, εκπαιδευτικό και τις εθελόντριες: Μαίρη Μοναχού, Γιασεμή Παπαδογιάννη και Σταυρούλα Τζώτζη, για την πραγματοποίηση της δράσης.
 
«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»…   συνεχίζονται!
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.
​

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Πειρατικές διαδρομές"

Πειρατές στην δημόσια βιβλιοθήκη Ρεθύμνου;
 
Κι όμως, την Πέμπτη 04-08-22 στο εργαστήριο της καλοκαιρινής εκστρατείας της Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου που υλοποιήθηκε την τιμητική τους είχαν οι πειρατές όλου του κόσμου.  Οι μικροί επισκέπτες ταξίδεψαν από τα γνώριμα νερά του Αιγαίου, την μακρινή Καραϊβική και κάθε    υδάτινη γωνιά του κόσμου μας που γέμισε με τις ιστορίες τους.
Με την καθοδήγηση του εμψυχωτή Λαμπαθάκη Μιχαήλ και των εθελοντών/τριων  τα δεκαέξι  παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο ολοκλήρωσαν την θεματική πειρατικές διαδρομές που είχε ως στόχο:
 
· Να μάθουν για τα καράβια και τους πειρατές
· Να ψυχαγωγηθούν με την επίλυση γρίφων
· Να αναπτύξουν την ευρηματικότητα και την φαντασία τους
 
Με κεντρικό πυρήνα το βιβλίο «Τα Ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, έργο που θεωρείται έως σήμερα, φαινόμενο μοναδικό και αξεπέραστο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα, τα παιδιά της Βιβλιοθήκης αφού γνώρισαν και οραματιστήκαν την καθημερινότητα στην ζωή ενός πειρατή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τους «Κόκκινους Εξερευνητές» και τους «Πράσινους βιβλιοφάγους».
Οι δύο ομάδες ανταγωνίστηκαν σε ικανότητες και γνώσεις προσπαθώντας να ολοκληρώσουν τις αντίστοιχες έξι διαδρομές - αποστολές μέσα στο χώρο της Βιβλιοθήκης αναζητώντας τους κρυμμένους φακέλους στα ράφια της Βιβλιοθήκης και τις λύσεις των γρίφων που περιείχαν...
Μέσα από μια διαδικασία που συνδύαζε παιχνίδι και μάθηση και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν τις διαδρομές τους λαμβάνοντας το δικαίωμα για την κτήση ενός επάθλου.
Ως έπαθλα δόθηκαν στους συμμετέχοντας κατόπιν κλήρωσης δύο βιβλία του Ρεθεμνιώτη συγγραφέα - εικονογράφου Λαμπαθάκη Μιχαήλ με τον τίτλο: «Ένας Δράκος στον Κήπο».
Το μήνυμα της καλοκαιρινής εκστρατείας είναι ότι το βιβλίο και η Βιβλιοθήκη μπορούν           να  ανοίξουν έναν ολόκληρο κόσμο για την νεολαία μας.  Έναν κόσμο  παιχνιδιού, γνώσης     και κοινωνικοποίησης που θα ωφελήσει πολυεπίπεδα την προσωπικότητα των νέων μας.             Ειδικά αυτή την εποχή…
 
Ευχαριστούμε θερμά τον Μιχάλη Λαμπαθάκη, εκπαιδευτικό - συγγραφέα και τις εθελόντριες:  Μαίρη Μοναχού και Σταυρούλα Τζώτζη, για την πραγματοποίηση της δράσης.

«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»…   συνεχίζονται!
 
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου


Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Διαδρομές στα αστέρια"


​Ποιος θα περίμενε ότι το ηλιόλουστο πρωινό της 1ης Αυγούστου θα γινόταν η κατάλληλη ώρα για την παρουσίαση του έναστρου ουρανού; Με αρκετή φαντασία (και φυσικά τη βοήθεια  ενός προβολέα… ) όλα είναι δυνατά!
Στη δεύτερη δράση σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τα παιδιά ταξίδεψαν στο διάστημα και ήρθαν σε επαφή με αρχές της αστρονομίας αλλά και της αστροπαρατήρησης!

Οι εμψυχωτές Μαρία Κατωπόδη, Μαρία Κάβουρα, Δήμητρα Τριμερίτη, Χρήστος Καλοειδάς και Μαίρη Μοναχού ηγήθηκαν των «Διαδρομών στ' αστέρια» μαθαίνοντας πρώτα το διαστημικό πλήρωμά τους, μέσω ενός παιχνιδιού γνωριμίας και... αφέθηκαν ελεύθεροι με τα πλέον γνωστά προσκοπικά μουσικοκινητικά παιχνίδια!

Μαθαίνοντας πρώτα το διαστημικό πλήρωμά τους, μέσω ενός παιχνιδιού γνωριμίας αφέθηκαν ελεύθεροι με τα πλέον γνωστά προσκοπικά μουσικοκινητικά παιχνίδια!
Φυσικά, η ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο ορόσημο των φετινών δράσεων της βιβλιοθήκης (τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου) δεν έλειψε, ενώ έβαλε τα παιδιά στην κατάλληλη διάθεση για αυτό που θα ακολουθούσε...
Με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων και της δίψας μας για μάθηση μεταφερθήκαμε στον Γαλαξία όπου και παρατηρήσαμε τα αστέρια, τα νεφελώματα, ακόμα και άλλους γαλαξίες! Μάθαμε για τους αστερισμούς του Βόρειου Ημισφαιρίου και πώς αυτοί αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έτους, ανακαλύψαμε τον λόγο που τα αστέρια έχουν διαφορετικά χρώματα, παρατηρήσαμε ακόμα και τον χώρο δημιουργίας των νεογνών αστέρων!
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το διαγαλαξιακό ταξίδι μας και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα τηλεσκόπιο, ώστε (με πολλή πολλή φαντασία) να παρατηρήσουν και οι ίδιοι όλα τα θαύματα του διαστήματος! Η δράση έφτασε στο τέλος της με το δανεισμό βιβλίων και φυσικά με... πολλές πολλές απορίες από μέρους των παιδιών!
Τέλος, θα θέλαμε να κάνουμε μια αξιέπαινη αναφορά στον Παύλο Καστανά, φυσικός με μεταπτυχιακό στην αστροφυσική, ο οποίος έχει δημιουργήσει το κανάλι Astronio στο Youtube. Εμείς, χρησιμοποιήσαμε συγκεκριμένα το «Τραγούδι του Γαλαξία» ώστε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα μέσω της μουσικής και των υπέροχων εικόνων που προσφέρει.

Ευχαριστούμε θερμά το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Μαρία Κάβουρα, Μαρία Κατωπόδη, Δήμητρα Τριμερίτη, Χρήστο Καλοειδά,  Μαίρη Μοναχού) και τις εθελόντριες: Γιασεμή Παπαδογιάννη και Σταυρούλα Τζώτζη, για την πραγματοποίηση της δράσης.

«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»…   συνεχίζονται !
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Διαδρομές επιβίωσης"

 
Με κέφι, ζωντάνια και φιλομαθή διάθεση ξεκίνησε το πρωινό της 28ης Ιουλίου για τους μικρούς φίλους της βιβλιοθήκης.
Σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τα παιδιά γνωρίστηκαν με τις αρχές του προσκοπισμού και τα απαραίτητα εργαλεία για την επιβίωση στη φύση! Η εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας συνέχισε την καλοκαιρινή της πορεία με άξονα την κατασκευή σκηνής υπαίθρου, καθώς και την εξοικείωση με τον ρόλο της υλοτομίας στην ανθρώπινη ζωή !
Οι εμψυχωτές Νίκος Γκούτζος, Μαρία Κάβουρα, Δήμητρα Τριμερίτη, Χρήστος Καλοειδάς και Μαίρη Μοναχού οδήγησαν τους λιλιπούτειους αναγνώστες στις «Διαδρομές Επιβίωσης» της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου με αφετηρία ένα διαδραστικό παιχνίδι γνωριμίας.
Ακολούθησαν μουσικοκινητικά παιχνίδια σε συνδυασμό με την ανάγνωση αποσπάσματος του έργου «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου!
Τα παιδιά μοιράστηκαν τις σκέψεις τους σχετικά με την ζωή στο βουνό και κατασκεύασαν σκηνές από ξυλάκια παγωτού και χαρτί! Στη συνέχεια, οι μικροί βιβλιοφάγοι, υπό την καθοδήγηση των προσκόπων, έμαθαν πως στήνεται μια σκηνή υπαίθρου και εξερεύνησαν το εσωτερικό της!
Η δράση έφτασε στο τέλος της με ζωηρά παιχνίδια και δανεισμό βιβλίων! Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό και για μία ακόμη φορά, η βιβλιοθήκη μας λειτούργησε ως πηγή μάθησης, ψυχαγωγίας και δημιουργικότητας! Με θεμέλιο το βιβλίο, μικροί και μεγάλοι συνεργάζονται, χαράζοντας έτσι διαδρομές προόδου και ενότητας!
 
Στόχος της δράσης ήταν τα παιδιά:
· να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες της λεπτής κινητικότητας
· να καλλιεργήσουν την δημιουργικότητά τους
· να πειραματιστούν με διάφορα υλικά
 
Ευχαριστούμε θερμά το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την εθελόντρια: Γιασεμή Παπαδογιάννη και τον εθελοντή Δημήτρη Κλίνη, για την πραγματοποίηση της δράσης.
 
«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»…   συνεχίζονται !
 
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου
 

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Διαδρομές συνεργασίας "

Μία ακόμα συνάντηση Δευτέρας πραγματοποιήθηκε, υπέροχη, μοναδική, δημιουργική!!!

Η δική μας κοινότητα είχε τα πάντα, φιλία, αμοιβαιότητα, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, υπευθυνότητα, βοήθεια, συνεργασία... Φροντίσαμε το δέντρο μας να μεγαλώσει, να ανθίσει και να μας μάθει πώς ζούμε και πώς συνεργαζόμαστε όλοι μαζί.
Μοιραστήκαμε σκέψεις καταπληκτικές, που γέννησαν υπέροχες ιστορίες, διασκεδαστικές και γεμάτες φαντασία!
Έτσι, στην παρέα μας προστέθηκαν κάμποσοι ήρωες της φαντασίας μας: ο Σκρουτζ Μακ Ντακ που έχασε όλα του τα χρήματα από λάθος του Κύρου, ένα χαριτωμένο τερατάκι, το οποίο προοριζόταν για ζογκλέρ τσίρκου αλλά τελικά κατέληξε στον πλανήτη Άρη, ένας εξωγήινος που επισκέφθηκε τη Γη το έτος -533, αλλά και μια γατούλα-σωτήρας η οποία δεν φοβήθηκε ούτε όταν κομήτης χτύπησε τον Πύργο του Άιφελ!!!
 
Στόχος της δράσης ήταν τα παιδιά:
· να συνειδητοποιήσουν τις σημαντικές αξίες που διέπουν μια κοινότητα
· να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια ομαδική εργασία
· να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους
 
Ευχαριστούμε θερμά τις εμψυχώτριες:  Μαρία Καραγιάννη, εκπαιδευτικό-συγγραφέα και Ανδριανή Καραγιάννη, εκπαιδευτικό, καθώς και την εθελόντρια Σταυρούλα Τζώτζη, φοιτήτρια, για την πραγματοποίηση της δράσης «Διαδρομές συνεργασίας».
 
«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!» …   συνεχίζονται !
 
 
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου
 


Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Ποιητικές διαδρομές "

​Ποίημα
είναι όταν έχεις τον ουρανό μέσα στο στόμα σου,
είναι ζεστό σαν το ψωμί
κι όταν το τρως πάντα κάτι μένει.
Jean-Pierre Simeon «Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια».
 
Με το ζεστό ψωμί της ποίησης ξεκίνησε, το πρωινό της Τετάρτης 22 του Ιούλη, μια ακόμα αναγνωστική διαδρομή στη βιβλιοθήκη μας.
Ξεκινήσαμε με το κελάρυσμα του νερού και τα κελαηδίσματα των πουλιών που έντυσαν ειδυλλιακές εικόνες καταπράσινων δασών της χώρας μας. Την ηρεμία και την γαλήνη διέκοψαν σοκαριστικές εικόνες δασικών πυρκαγιών, παράνομης υλοτόμησης και αποψίλωσης δασών που συνοδεύτηκαν από την ανάγνωση του ποιήματος «Η κατάρα του πεύκου» από το βιβλίο τα «Ψηλά βουνά».
Η συζήτηση που ακολούθησε επαλήθευσε τα λόγια του Νικηφόρου Βρεττάκου ότι: «Η ποίηση δεν είναι παρά  ένας μεγεθυντικός φακός της πραγματικότητας.  Η μεγέθυνση των αληθινών διαστάσεων του ανθρώπου και του κόσμου που μας περιβάλλει μπορεί να μας μεταδώσει την αίσθηση του μεγαλείου της ζωής, την οποία είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε».
Προσπαθώντας να «ορίσουμε» τι είναι ποίηση για τον καθένα από μας, διαβάσαμε το βιβλίο «Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια» και αποτυπώσαμε τον δικό μας «ορισμό» σε χάρτινα πουλιά για να «ταξιδέψει» παντού.
Και επειδή οι λέξεις φτερουγίζουν και αλλάζουν, αφεθήκαμε σε λεξοπαίχνιδα από το βιβλίο της Θέτη  Χορτιάτη «Ο Αλέξης ο Παλαβολέξης» και διασκεδάσαμε διαβάζοντας τις έμμετρες «κόντρες» των καλών και των κακών μαγισσών από το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Οι καλές και οι κακές μάγισσες».
Στο τελευταίο μέρος της ποιητικής μας διαδρομής γράψαμε τα δικά μας ποιήματα και σαν κομμάτια της ψυχής μας τα αφήσαμε στα φτερά των ψυχών – πεταλούδων στο καταπράσινο ζωγραφισμένο πεύκο της διαδρομής. Στο ταξίδι μας μελωδικοί συνοδοιπόροι ήταν τα τραγούδια: «Τον εαυτό του παιδί», «Το ταγκό της Νεφέλης» και το ορχηστρικό «Παιδικό δωμάτιο» του Γιώργου Σταυριανού.
Αν σας αρέσουν τα βιβλία και τα παιχνίδια μη χάσετε τις επόμενες αναγνωστικές διαδρομές.   
                                       
Οι «Ποιητικές Διαδρομές» υλοποιήθηκαν με επιτυχία από την  εκπαιδευτικό – εμψυχώτρια  Αθηνά Ιωάννου και την υποστήριξη των εθελοντών Αντώνη Πετουσάκη, Σταυρούλα Τζώτζη, Μαίρη Μοναχού, Γιασεμή Παπαδογιάννη, και Μυρσίνη Σιταρένιου.
 
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου



Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Διαδρομές μαζί "


Δεν ήταν ένα οποιοδήποτε απόγευμα Δευτέρας!

Ήταν ένα απόγευμα δημιουργικό, χαρούμενο, φωνακλάδικο και διασκεδαστικό!
Την Δευτέρα 18 Ιουλίου, με την καθοδήγηση της εμψυχώτριας Μαρίας Καραγιάννη εκπαιδευτικού και των εθελοντών, τα δεκαεπτά παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο ολοκλήρωσαν τη θεματική, η οποία είχε στόχο:

 · να ενισχύσουν τα παιδιά την κοινωνικότητά τους και την αμοιβαία εμπιστοσύνη,
· να αναπτύξουν την απομνημόνευση και  την παρατηρητικότητά τους,
· να απολαύσουν πρωτότυπα παιχνίδια συνεργασίας μέσα στη Βιβλιοθήκη,
· να αναπτύξουν δεξιότητες προσανατολισμού.

 Ο κεντρικός πυρήνας ήταν το βιβλίο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, έργο που  θεωρείται μέχρι σήμερα  φαινόμενο  μοναδικό  και  αξεπέραστο  για  τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα. Μέσα από το παιχνίδι και τη σύμπραξη, τα παιδιά ήρθαν κοντά, συνεργάστηκαν και έμαθαν τι χρειάζεται να κάνουν, για να βοηθήσουν την ομάδα τους να λειτουργεί σαν ένα!
Ας είναι κάθε «διαδρομή μαζί» τόσο όμορφη και απολαυστική.
 Ευχαριστούμε θερμά την εμψυχώτρια, εκπαιδευτικό - συγγραφέα  Μαρία Καραγιάννη,   καθώς και στις εθελόντριες: Ανδριανή Καραγιάννη, Σταυρούλα Τζώτζη, Μαίρη Μοναχού,  Μυρσίνη Σιταρένιου και Βανέσα Πασολλάρι, για την πραγματοποίηση της δράσης «Διαδρομές μαζί».

 «Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»…   συνεχίζονται !

 Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου


Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Χνουδωτές διαδρομές"


​«Οι  χνουδωτές  μας  διαδρομές»

 
 
Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα.
Martin Buber
 
 
Το Εργαστήριο «Χνουδωτές διαδρομές» υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2022, που πραγματοποιείται στον χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου. Με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού - εμψυχώτριας Αθηνάς  Ιωάννου και των εθελοντών, οι μικροί φίλοι της βιβλιοθήκης περπάτησαν στα ίδια μονοπάτια με τους χνουδωτούς μας φίλους, τα ζώα, που μας συντροφεύουν, αγγίζουν την ψυχή μας και ομορφαίνουν τη ζωή μας κάθε μέρα.
Στις χνουδωτές μας διαδρομές συνοδοιπόροι ήταν τα βιβλία: Τα ψηλά βουνά και  Μπορώ να γίνω ο σκύλος σου;, καθώς και τα τραγούδια: «Όταν θα πας κυρά μου στο παζάρι» και  «Ο μαύρος μου γάτος».
Με παντομίμα και γρίφους παρουσιάστηκαν τα ζωάκια και οι ανάγκες τους, διαπιστώνοντας μέσα από τη συζήτηση πως ζωάκια και παιδάκια έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες.
Με τη βοήθεια μιας γαντόκουκλας – σκύλου, του Άλφι, τα παιδιά πήραν τη θέση ενός αδέσποτου σκύλου που αναζητά σπίτι και οικογένεια και έγραψαν το δικό τους γράμμα στην οικογένεια που θα ήθελαν να τα υιοθετήσει.
Φυσικά δεν άφησαν παραπονεμένα και τα αδέσποτα γατάκια της γειτονιάς. Με κέφι και δημιουργική διάθεση ετοίμασαν και διακόσμησαν γατόσπιτα που περιμένουν τον χνουδωτό τους ένοικο!
Θερμές ευχαριστίες στην εμψυχώτρια - εκπαιδευτικό Αθηνά Ιωάννου, καθώς και στις εθελόντριες Σταυρούλα Τζώτζη, Μαίρη Μοναχού και Γιασεμή Παπαδογιάννη, για την πραγματοποίηση της δράσης «Χνουδωτές διαδρομές».
Οι δράσεις Φιλαναγνωσίας που ακολουθούν υπόσχονται ευφάνταστες και δημιουργικές διαδρομές. Παιδιά, μην τις χάσετε!
 
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου


Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Δημιουργικές διαδρομές"


Μπορούν τα παιδιά να γίνουν συγγραφείς;
 
Η απάντηση δόθηκε στο Εργαστήριο «Δημιουργικές Διαδρομές», το οποίο υλοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2022, που πραγματοποιείται στον χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου. Με την καθοδήγηση του εμψυχωτή Μιχαήλ Λαμπαθάκη (εκπαιδευτικού - συγγραφέα) και των εθελοντών, τα εικοσιπέντε παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο ολοκλήρωσαν τη θεματική, η οποία είχε στόχο:
  • να καλλιεργήσουν  τα παιδιά τον δημιουργικό τρόπο σκέψης τους,
  • να αναπτύξουν την ευρηματικότητά τους,
  • να αναπτύξουν τη φαντασία τους και
  • να εξασκηθούν στη σύνθεση μιας ιστορίας.
Ο κεντρικός πυρήνας ήταν το βιβλίο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, έργο που θεωρείται μέχρι σήμερα φαινόμενο μοναδικό και αξεπέραστο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα. Τα παιδιά αρχικά εξασκήθηκαν στην ανάπτυξη τεχνικών ιδεοθύελλας και τη δημιουργία παρομοιώσεων από την καθημερινότητα.  Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και συνέταξαν, εικονογράφησαν και παρουσίασαν τις δικές τους ιστορίες – βιβλία,  που είχαν τη μορφή ακορντεόν και ξεχείλιζαν από φαντασία…
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν αξιόλογα. Κατέδειξαν ότι, μέσα από τη συνεργασία, την ενθάρρυνση, τη γνώση και το κλίμα χαράς, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τη δημιουργική φαντασία τους και να φτιάξουν έξυπνες και  πρωτότυπες ιστορίες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για τη συγγραφή νέων βιβλίων, αλλά και να  προετοιμάσουν τους αυριανούς  συγγραφείς...
Ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας ξεκίνησε εκείνη την ημέρα…
Οι «Δημιουργικές Διαδρομές» υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη των εθελοντών Σταυρούλα Τζώτζη, Μαίρη Μοναχού, Γιασεμή Παπαδογιάννη και Μυρσίνη Σιταρένιου.
 

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022

"Θαλασσινές διαδρομές"



Οι Θαλασσινές διαδρομές της Βιβλιοθήκης μας!
​

Η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας συνεχίζεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. Την περασμένη Τετάρτη στις 7 του Ιουλίου, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες ανακάλυψαν μέσα από τις «Θαλασσινές Διαδρομές», ένα ακόμα δημιουργικό εργαστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τη μαγεία της θάλασσας και των ταξιδιάρικων πλεούμενών της, που από τα προϊστορικά χρόνια καθορίζουν την ελληνική ψυχή!
Ξεκίνησαν με ανάγνωση βιβλίων, δραματοποίηση, απαγγελία στίχων και πολύ τραγούδι για τη θάλασσα!
  • «Το τραγούδι στο νέο καράβι» του Ζαχαρία Παπαντωνίου από τα «Ψηλά Βουνά»  ήταν η αφόρμηση.
 Ακολούθησαν κι άλλοι στίχοι σπουδαίων ποιητών, όπως:
  • «Βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά από το περιγιάλι» του Κωστή Παλαμά.
  • «Τι σκέφτονται όλα αυτά τα καράβια μες στη νύχτα;» αναρωτιέται ο Μανόλης Αναγνωστάκης.
  • «Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μάς ψάλλει» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ενώ
  • ο Κώστας Καρυωτάκης δηλώνει: «Η θάλασσα είναι η μόνη μου αγάπη!»
  • συνεχίζει ο Οδυσσέας Ελύτης «Χρόνους μας ταξιδεύει, δε βουλιάξαμε. Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!».
  • «Ωραία που βγαίνει το πλοίο από το λιμάνι» παρατηρεί ο Γιάννης Ρίτσος...
Τα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο μεταμορφώθηκαν σε θαλασσόλυκους ναυτικούς απαγγέλοντας  παράλληλα και ποίηση! Το πρόγραμμα περιλάμβανε παιχνίδι με τάγκραμ και κατασκευή οριγκάμι, πολύ τραγούδι και χορό! Η συμμετοχή των παιδιών ήταν άκρως ικανοποιητική και ελπιδοφόρα!  
Ακολουθούν σπουδαίες δράσεις Φιλαναγνωσίας τις επόμενες εβδομάδες, με διαδρομές ανάγνωσης του καλοκαιριού!  Έτσι αποδεικνύεται ότι η Βιβλιοθήκη της πόλης μας, αποτελεί μια κιβωτό της γνώσης, της χαράς και της δημιουργικότητας που χαράζει φωτεινές διαδρομές!
Οι «Θαλασσινές Διαδρομές» υλοποιήθηκαν με επιτυχία από την  εκπαιδευτικό – εμψυχώτρια  Ελευθερία Τζωρτζινάκη και την υποστήριξη των εθελοντών Σταυρούλα Τζώτζη, Μαίρη Μοναχού, Γιασεμή Παπαδογιάννη, Ερωφίλη Τζιβολιά και Μυρσίνη Σιταρένιου.
 
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου
​

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022
«Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!»


Με επιτυχία άνοιξε η αυλαία της καλοκαιρινής εκστρατείας από την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022.

Στόχος να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι οι μικροί φίλοι του βιβλίου στην κιβωτό γνώσης της πόλης μας. Μοναδικές δράσεις που ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους… ντόμινο βιβλίων, κουβάρι γνωριμίας, ένας ξεχωριστός χάρτης φιλαναγνωσίας του Ρεθύμνου και λίγη γυμναστική… γέμισαν τα πρόσωπα των μικρών βιβλιόφιλων χαμόγελα και ενθουσιασμό…

Την δυναμική έναρξη της καλοκαιρινής εκστρατείας υποστήριξαν θερμά οι εμψυχωτές-εκπαιδευτικοί: Μιχάλης Λαμπαθάκης και Ελευθερία Τζωρτζινάκη καθώς και οι εθελοντές:
Σταυρούλα Τζώτζη, Μαίρη Μοναχού, Γιασεμή Παπαδογιάννη και Ερωφίλη Τζιβολιά.

Το ταξίδι ξεκίνησε και συνεχίζετε με μεγάλες εκπλήξεις, εμπειρίες, παιγνίδια και χαρούμενες διαδρομές, μείνετε συντονισμένοι λοιπόν και δηλώστε συμμετοχή για τις επόμενες δράσεις, στα τηλέφωνα 28310 29215 και 21246
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Διευθυντής ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης.

Καλό καλοκαίρι, από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Picture




​1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στο Ρέθυμνο



​

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου γίνεται το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΦΡΙΞΟΥ!






«Η ελιά μέσα από τα μάτια των παιδιών»



​



​
«ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις
Picture
ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα μέσα μεταφοράς
Picture
Καταγράφοντας την ιστορία της οικογένειάς μου
Picture
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Οι ντετέκτιβ
Picture
ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Picture
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Τόποι Εγκλήματος
Picture
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Εγκλήματα.
Picture
«Φωτογραφημένα» δεδομένα: Τα ρούχα
Picture
Δεδομένα για μένα: Τι κάνω κάθε μέρα
Picture
Ένα παιχνίδι με βιβλία
Picture
ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Ήρωες, ελάτε να γνωριστούμε! «Ευρωπαϊκή συνάντηση ηρώων»
Picture
Picture
Η Γιορτή έναρξης της καλοκαιρινής εκστρατείας 2018
Picture
Picture
Δράσεις με θέμα τις “Μάσκες”
Picture
"Mαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας" 8-9 Μαρτίου 2018
Picture
10.02.2018 - Οι θεατρικές μάσκες από την αρχαία Ελλάδα
Την Παρασκευή τα σχολεία πάνε Βιβλιοθήκη…
Picture
ΝΟΜΑΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Picture
Picture
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Picture
Το Ρεκόρ GUINNES στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου. Την Κυριακή, 10 Σεπτέμβρη 2017
Γιορτή Λήξης 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Γλυκά και αλμυρά σημεία. ΠΕΜΠΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Picture
Picture
Από ποιο σημείο τράβηξες τη φωτογραφία; ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Ολοι βλέπουμε το ίδιο σημείο ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Picture
Picture
Οι φάροι σημεία στη θάλασσα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Μια ευχάριστη έκπληξη Παρασκευή 11 Αυγούστου
Picture
Picture
Ιστορίες από Βιβλιοθήκη σε Βιβλιοθήκη. Παρασκευή 11 Αυγούστου
Σημεία Στίξης. Τα σημεία στίξης παίζουν μαζί μας. Παρασκευή 4 Αυγούστου
Από σημείο σε σημείο. Τα σημεία λειτουργούν με κώδικες. Ιερογλυφικά. Παρασκευή 28 Ιουλίου...
Picture
Picture
Το σημείο βρασμού. Ένα εργαστήριο για τον θυμό Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017...
Το σημείο βρασμού. Ένα εργαστήριο για τον θυμό Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017 ...
Picture
Picture
Από γράμμα σε γράμμα βρες τις λέξεις. Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017
Ζωγραφική με σταγόνεςΣτο ατελιέ του Τζάκσον Πόλλοκ. Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017
Picture
Picture
Tα σημεία πάνω στο χάρτη Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017
Σημεία και τέρατα Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017
Picture
Picture
Σημεία των καιρών ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017
Ζωγραφική με κουκίδες. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
Picture
Picture
Οι λέξεις ως σημεία ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Αστέρια - σημεία στον ουρανόΣάββατο. 24 Ιουνίου 2017
Picture
Picture
Σημείο, γραμμή, επίπεδο:Στο ατελιέ του Β.Καντίνσκι. Σάββατο 24 Ιουνίου 2017.
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017
Picture
Picture
Λογοτεχνικές συναντήσεις από ταξίδι σε ταξίδι. Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017
Παιχνίδι γνωριμίας με τα καινούργια βιβλία ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017.
Picture
Picture
Γιορτή έναρξης, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017
Picture
Picture


​

ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
6 Μαΐου 2017

 ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ #forEBEr

Στη δεύτερη ενότητα "ΠΟΥ" διαβάσαμε το παραμύθι "Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί" της Βασιλικής Κάργα, συζητήσαμε αγαπημένα βιβλία, ζωγραφίσαμε και απαντήσαμε στις ερωτήσεις:
Πού σου αρέσει να διαβάζεις; 
Πού διαδραματίζεται η τελευταία ιστορία που διάβασες; 
Βρες την περιγραφή από έναν τόπο σε ένα βιβλίο. 
Που εκτυλίσσονται οι ιστορίες που διαβάζουμε;
Αφήγηση παραμυθιών και θεατρικό παιγνίδι από την εθελόντρια μας Νίκη Σταματιάδη, θεατρολόγο.




4 Μαΐου 2017
ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ #forEBEr ​
Η Δ.Κ.Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου συμμετέχει στο πρόγραμμα "Σημεία Ανάγνωσης" της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. 
Στην πρώτη ενότητα "ΠΟΙΟΣ"; διαβάσαμε, συζητήσαμε αγαπημένα βιβλία και απαντήσαμε στις ερωτήσεις:
Ποιος μας διαβάζει; Ποιος είναι ο ήρωας του βιβλίου που μας συγκινεί; Ποιος μας χάρισε ένα αγαπημένο βιβλίο;





"ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ" 31 ΜΑΡΤΙΟΥ  2017

31 Μαρτίου 2017

"ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ"

Η μεταφορά του βιβλίου ¨Το Χρονικό μιας πολιτείας¨ από 1000 μαθητές..
   31 Μαρτίου 2017

    Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου ευχαριστεί θερμά για την άμεση συμμετοχή τους στην δράση μεταφοράς του τελευταίου βιβλίου της Βιβλιοθήκης μας : 
- τους 1000 μαθητές από το 1ο, 2ο, 3ο, Γυμνάσιο και Λύκειο Ρεθύμνου, το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου
-Τον Διευθυντή της Β/ θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Ταξάκη, που συνέβαλε θετικά και ουσιαστικά στη συμμετοχή των μαθητών στην εκδήλωση
- τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γεώργιο Γεωργαλή για την πολύτιμη βοήθεια του
-τον κ. Ανδρέα Κουρμούλη και την κα. Μαρία Παλάσση από την έμπειρη Ομάδα Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της χωροθέτησης-κατανομής των μαθητών και την πλήρη ευθύνη για την ομαλή και ασφαλή κίνηση των παιδιών στο δρόμο
-τους διευθυντές των σχολείων που συμμετείχαν ενεργά και θετικά: 
Ραφτάκη Σπύρο (Μουσικό Σχολείο), Φωτεινάκη Γιώργο (Πειραματικό Λύκειο), Ντριάνκος Σωκράτης (1ο Γυμνάσιο), Ζησινάκη Αθηνά ( 1ο Λύκειο), Γραμματίκα Στέλλα (2ο Γυμνάσιο), Γιακουμάκη Παντελή (2ο Λύκειο), Κανιολάκη Γιάννη (3ο Γυμνάσιο), Πετρακάκη Τασούλα (3ο Λύκειο)
-τους εκπαιδευτικούς που συνόδεψαν με ασφάλεια τους μαθητές: 
Λουλούδης Ηλίας (μέλος του εφορευτικού της Δ.Κ.Β.Ρ.), Βογιατζή Ειρήνη, Κατσαρού Βασιλική, Πολάκη Μαρία (Πειραματικό Λύκειο)
Πίτερης Ηλίας, Χαιρέτης Στέφανος, Αντωνίου Άγγελος, Νουκάκη Εριέττα, Παχιαδάκη Άννα, Κουτσογιαννάκη Εύα (Μουσικό Σχολείο)
Μιχάλη Μαρία, Γάλλος Σπυρίδωνας, Καρατζαφέρη Άννα, Καβράκη Δέσποινα, Πλατινάκης Κων/νος, Κατικά Αναστασία, Ψυχαράκη Αικατερίνη και Ζαμπετάκη Κώστα ( 1ο Γυμνάσιο)
Μαργαρίτη Ελένη, Αμανατίδης Μύρωνας, Χρηστίδης Κων/νος, Σαριδάκης Βασίλης, Δρακονταειδής Παναγιώτης, Πρέντζας Ελευθέριος (2ο Γυμνάσιο)
Άλτας Ευάγγελος, Βουτσαδάκης Μιχάλης, Κοπάση Δέσποινα, Σιαπκαρά Μαρία, Καρτερολιώτης Χρήστος, Βολτυράκη Δέσποινα, Αστρινάκη Γεωργία, Γουνάκη Μαρία (3ο Γυμνάσιο)
Αναστασιάδης Γεώργιος, Κουρκούλη Κ., Ψαρουδάκης Ν., Χαλκιαδάκη Ν., Ευαγγελιδάκης Εμμ., Χατζηβασιλείου Β., Πεδιαδιτάκη Ν., Ζησινάκη Αθ., Μπαρτζόκας Δ., Νινίκας Δ., Τριχάκη Ε., (1ο Λύκειο) 
 Παγώνη Σύρμω, Αραμπατζή Ανδριανή, Μουρελάτου Μαρία (2ο Λύκειο)
Αποστολάκης Μάρκος, Παντίδης Θεόδωρος, Γανταδάκης Γεώργιος, Ανδρεδάκης Ιωάννης, Σαρχώσης Κυριάκος, Γκιούρας Νικόλαος (3ο Λύκειο)
- τους μαθητές του Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου για το υπέροχο πρόγραμμα που μας παρουσίασαν:
Τοντόροβιτς Θεοδώρα, Ψωμάς Κώστας, Κτιστάκης Κώστας, Μικεδάκης Νίκος, Φιλιππόπουλος Θανάσης, Χανιωτάκης Θεοχάρης, Γυπαράκης Γιώργος.
- την εθελοντική προσφορά στα ηχητικά του Μιχάλη Χαλκιαδάκη
- τους Σαμαρείτες για την ασφάλεια των μαθητών και τον υπεύθυνο κ. Γιώργο Κακλαμάνο 
- την Τροχαία Ρεθύμνου και τον Διοικητής της κ. Λευτέρη Σταγάκη
- τους Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στην βιβλιοθήκη:
Σόγια Παρούλα, Μαζαράκη Ντίνα, Λεπενό Νίκο, Χαριτωνίδη Χρήστο, Προεστάκη ‘Εφη, Αρβανίτη Φανή, Κωστέτσο Μανώλη, Μακρή Δώρα.
-τους εθελοντές: Κατίνα Κανδυλάκη (μέλος του εφορευτικού της Δ.Κ.Β.Ρ.), Μαρία Κόκκινου, Χριστίνα Ψωμά, Ζόρα Μαρίνκοβιτζ, και Βασιλική Σταυρακάκη για την πολύτιμη βοήθεια τους 
- τον κ. Στέλιο Καλογεράκη για το λογότυπο της δράσης
- τον Δ. Πελαντάκη για την δωρεά του έργου του Ν. Αλεξίου που κοσμεί τη Βιβλιοθήκη
- τον Αντιδήμαρχο Καθαριοτήτας κ. Δημήτρη Λελεδάκη 
- τον κ. Παυλάκη Γεώργιο από τη Δ/νση Καθαριότητας και το Τμήμα Αποκομιδής, Ανακύκλωσης και Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων 
-την κ. Αλαμάνου Γεωργία και τον κ.Γαλανομάτη Εμμανουήλ από το Τμήμα Πρασίνου, Αστικού Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνου για την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου της βιβλιοθήκης και όλο το προσωπικό της υπηρεσίας τους 
- Τα Μ.Μ.Ε.: ΣΚΑΪ, NEA TV, GRETA CHANNEL, KRITI TV, GRETEDOC.GR, ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, ΚΡΗΤΗ TV, ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, ΡΕΘΕΜΝΟΣ για την προβολή της εκδήλωσης.
​

Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία  
Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

 Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Μαραθώνιος
 Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 
Marathon de Lecture pour la Francophonie
 Η Κρήτη διαβάζει Καζαντζάκη
Lectures de Kazantzakis en Crète
 Αναφορά στον Γκρέκο | Rapport au Greco
Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης | UPF-Crète

   Μεγάλη συμμετοχή στο μαραθώνιο ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Στην Δ.Κ. Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι των γαλλικών διάβασαν αποσπάσματα από το έργο του Ν. Καζαντζάκη «Αναφορά στο Γκρέκο».

   Χαιρετισμούς απηύθυναν Εκπρόσωποι της Ενώσεως Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης,  ο  κ. Μιχάλης Τρούλης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου και η αντιδήμαρχος κ. Πέπη Μπιρλιράκη.
   Προβολή αποσπάσματος από συνέντευξη του Ν. Καζαντζάκη στον Pierre Sipriot Γαλλική Ραδιοφωνία (Παρίσι), 6 Μαΐου 1955
   Ομιλία με τίτλο: «Ο Καζαντζάκης και η Γαλλία» από την Ελένη Κωβαίου, Υπεύθυνη Κλειστών Συλλογών της Βιβλιοθήκης Παν. Κρήτης.
            
  Αναγνώσεις  από το έργο «Αναφορά στο Γκρέκο – Rapport au Greco» έγιναν από τους: 
 
  - Γαλλόφωνη κοινότητα Ρεθύμνου.  
  -Φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Παν. Κρήτης με συντονίστρια την εκπαιδευτικό   Βιτώρου Μαριέλλα.           
  -Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου με συντονίστρια την εκπαιδευτικό  Ηλιακάκη Μαίρη. 
  -Μαθητές από το Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας της κ. Ελένης Δερεδάκη. 
  -Μαθητές από το Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας της κ. Λιονή Σ. Μαρίας. 
  -Μαθητές του 2ου, του 5ου και του 15ου  Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου με συντονίστρια την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Χελιουδάκη.
  -Προβολή φωτογραφικού υλικού από την έκθεση με τίτλο «Αναφορά στο Νίκο Καζαντζάκη». Επιμέλεια της κ. Χρυσούλας Σκεπετζή.
 
  -Μονόλογος: "Η Ελένη του Ομήρου: το άνθος του καλού στα χείλια της αβύσσου" Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο κεφάλαιο ΙΖ΄ Προσκύνημα στην Ελλάδα. Απόδοση από τη μαθήτρια του Πειραματικού Λυκείου Εύη Ουρανού. Επιμέλεια εκ μέρους του συνδέσμου φιλολόγων από τον φιλόλογο Καρουζάκη Ευθύμη. 

  -Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου με συντονίστρια την εκπαιδευτικό κ. Ελένη Θεοδωράκη.
  -Μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και του Πειραματικού Γυμνασίου Παν. Κρήτης με συντονίστρια την εκπαιδευτικό  κ. Μαίρη Αλεξανδρίδου. 
  -Μαθητές του 4ου Γυμνασίου και του Πειραματικού Γυμνασίου Παν. Κρήτης με συντονίστρια την εκπαιδευτικό  κ.Μαρία Χριστοφοράκη. 
  -Μαθητές του 1ου, 3ου, 7ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου με συντονίστρια την εκπαιδευτικό κ. Εμμανουέλα Καραπιδάκη. 
  -Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων με συντονίστρια την  εκπαιδευτικό κ. Μαρία Χαλκιαδάκη.



Συνεργασία Δ.Κ.Β. Ρεθύμνου και Μουσείου Καζαντζάκη

Χριστούγεννα στο 1ο Δημοτικό

Τέταρτος και τελευταίος προορισμός για το φετινό ταξίδι του Μουσείου Καζαντζάκη ήταν η  Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου.
​Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη διοργάνωσε κύκλο εκδηλώσεων με θέμα «Παιδική Λογοτεχνία και Κινηματογράφος.
Join Now
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
    • ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΩΡΑΡΙΟ
    • ΣΥΛΛΟΓΕΣ
    • ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    • ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
    • ΕΚΔΟΣΕΙΣ
    • ΔΙΑΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
    • ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗΣ
    • ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ - ΒΙΒΛΙΟΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ & ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ
    • ΔΩΡΕΑΝ ΙΝΤΕΡΝΕΤ WF
    • Φ.Ε.Κ.
    • AMEA
  • ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
    • 0PAC
    • ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ
  • ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • ΝΕΑ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ